عمل جراحی تعویض مفصل زانو و فیزیوتراپی
عمل جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو چیست؟
عمل جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو تنها راه حل برای آرتروز شدید زانو است. این عمل جراحی در سنین مختلفی انجام میشود. اما اکثر افرادی که نیاز به این جراحی پیدا میکنند. سالمند هستند.در جراحی مفصل آسیب دیده زانو به طور کامل یا جزئی تعویض شده و به جای آن از یک پروتز مصنوعی برای شبیه سازی عملکرد لولایی زانو استفاده میشود. آرتروپلاستی زانو از موفق ترین جراحی های ارتوپدی در جهان است. این عمل معمولا برای بیش از 20 سال نگرانی فرد را از زانو درد راحت میکند.
دلایل تعویض مفصل زانو
دلایل تعویض مفصل زانو کم نیست اما شایع ترین دلیل جراحی تعویض مفصل زانو، تسکین درد شدید ناشی از آرتروز است. افرادی که نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو دارند معمولا در راه رفتن، بالا رفتن از پله ها و نشستن و برخاستن از صندلی مشکل دارند. برخی نیز در هنگام استراحت زانو درد دارند.
آرتروز زانو
آرتروز مفصلی از عوامل شایع ایجاد درد در افراد بالای چهل سال است. و شایعترین بیماری تخریبی مفاصل اندام بدن میباشد. طبق آمار میزان ابتلا در خانمها نسبت به آقایان بیشتر است. مهمترین مشخصه آرتروز، تخریب تدریجی و ساییدگی غضروف مفصلی است. انتهای هر استخوان، از غضروف که بافتی انعطافپذیر میباشد ساخته شده است. با شروع بیماری آرتروز زانو، غضروف انتهای تحتانی استخوان فمور (ران) و غضروف قسمت فوقانی استخوان درشتنی به تدریج دچار تغییرات تخریبی (دژنراتیو) میگردد. به همین ترتیب درگیری و آسیب غضروف کشکک به آرتروز این ناحیه منجر میشود، بنابراین آرتروز مفصل زانو در دو ناحیه تیبیوفمورال (مفصلی که بین استخوان ران و ساق ایجاد قرار دارد) و مفصل کشککی-رانی میتواند ایجاد شود.
در مطلب دیگری که با عنوان جلوگیری از شدت گرفتن آرتروز زانو نوشته شده است اطلاعات مفیدی میتوانید کسب کنید..
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک و مزمن است. شیوع این بیماری در جهان حدود یک درصد بوده و معمولاً در سنین میانسالی بروز مینماید و در زنان شایعتر از مردان است. نشانههای آرتریت روماتوئید:
- ضعف و خستگی
- تورم و درد مفاصل
- سفتی صبحگاهی مفاصل
- ندولهای روماتوئید
- پارگی منیسک و رباطها
- نقص غضروفی
ورم پا بعد از جراحی مفصل زانو
بیمارانی که تحت عمل جراحی تعویض مفصل زانو قرار میگیرند در روز های دم یا سوم بعد از عمل جراحی ممکن است تورم در اندام تحتانی عمل شده ببیند. این تورم در اکثر مواقع نگران کننده نیست، عمل جراحی سبب میشود که آن عضو مقداری ملتهب شده و جریان لمف مختل شود و این تورم اتفاق بیوفتد. روش درمان این تورم بالا گذاشتن پا است. بهتر است بیمار هنگام استراحت میکند بهتر است پا از سطح قلب بالا تر قرار بگیرد.
ریکاوری بعد از تعویض مفصل زانو چقدر طول می کشد؟
بهبودی در طی زمان انجام می شود. در عرض چهار روز از بیمارستان مرخص می شوید. ممکن است بتوانید در عرض سه تا شش هفته فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید. برای بازیابی تحرک باید با یک فیزیوتراپیست کار کنید.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو، عملی است که اکثر افراد به آن نیاز دارند. بعد از هفته اول که از عمل بگذرد فیزیوتراپی شروع میشود. معمولا فیزیوتراپی تا چهار هفته و در مواردی تا هشت هفته ادامه پیدا میکند.(بسته به توانایی و بهبود بیمار)
تا فیزیوتراپی اصلی شروع شود، فیزیوتراپی به شما کمک میکند که حرکت کنید و بتوانید از تخت بیمارستان به خانه بروید.
پس از خروج از بیمارستان، درمان را در خانه یا مرکز فیزیوتراپی ادامه خواهید داد. در پایان هفته دوم باید بتوانید زانوی خود را 90 درجه خم کنید.
تمرکز فیزیوتراپی بر بهبود قدرت و تحرک ادامه خواهد داشت. در طول هفته های سوم تا ششم، باید از استفاده از واکر به استفاده از عصا برسید. تا پایان هفته هشتم، درد شما باید تحت کنترل باشد. شما باید بتوانید بدون دستگاه کمکی راه بروید. شاید برای شما سوال پیش بیاید! فیزیوتراپی در خانه انجام شود یا افراد به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنند؟ بهتر است که افراد به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنند. برای این که بیرون رفتن از خانه به بهبود و ریکاوری بیماران کمک بیشتری میکند. اما شاید شرایط رفتن به مراکز فیزیوتراپی را نداشته باشید. در این شرایط فیزیوتراپی در منزل شما انجام میشود..
پیاده روی و بالا رفتن از پله نیز ممکن است بخشی از فیزیوتراپی خانگی شما باشد.
بعد از جراحی تعویض مفصل زانو چقدر باید راه بروم؟
به تدریج فاصله و زمان خود را افزایش خواهید داد. در شش هفته اول، احتمالاً هنگام راه رفتن به وسیلههای کمکب مانند واکر یا عصا نیاز خواهید داشت. فیزیوتراپیست شما ممکن است به شما توصیه کند در دوران نقاهت تا 30 دقیقه دو یا سه بار در روز پیاده روی کنید.
نحوه خوابیدن بعد از تعویض مفصل زانو
نحوه خوابیدن بعد از تعویض مفصل زانو مسئله کاملا مهمی است که بسیار به روند بهبود کمک میکند. اگر به تازگی جراحی زانو انجام داده اید، پیروی از راهنمایی های پزشک برای بهبودی هر چه سریعتر حیاتی است. یک راه مهم برای کمک به روند بهبودی بدن، خواب کافی است. در حالی که استراحت می کنید، بدن شما زمان دارد تا روی رشد و ترمیم بافت کار کند و انرژی شما را بازیابی کند، بنابراین برای فیزیوتراپی آماده هستید. در اینجا چند نکته در مورد نحوه خوابیدن بعد از جراحی تعویض مفصل زانو آورده شده است تا بهبودی آرامی داشته باشید.
به پشت بخوابید
بهترین راه برای خوابیدن بعد از جراحی زانو به پشت است. این وضعیت صاف نگه داشتن پا را در هنگام خواب آسان می کند و به جریان خون در محل جراحی کمک میکند. هنگام خوابیدن به پشت نیز می توانید با استفاده از بالش پای خود را بالا نگه دارید. برای اطمینان از اینکه زانوی شما در وضعیت مناسب است، مطمئن شوید که بالش زیر زانو و ساق پا قرار دارد تا از خم شدن خودداری کنید. اگر بالش خیلی پایین است، یکی دو بالش دیگر اضافه کنید. همچنین می توانید با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا استفاده از فوم ممکن است کارساز باشد یا خیر. در هر صورت، بالا بردن زانوی خود در هنگام خواب می تواند به صاف نگه داشتن زانو و تسکین درد کمک کند.
به پهلو بخوابید
آیا می توانید بعد از جراحی تعویض زانو به پهلو بخوابید؟ شما می توانیدبه پهلو بخوابید، اما عاقلانه است که این کار را حداقل تا چند هفته پس از جراحی انجام ندهید، زمانی که حداقل بتوانید شروع به خم کردن زانوی خود کنید. مطمئن شوید که روی پهلوی غیر جراحی خود دراز بکشید. چند بالش بین زانوهای خود قرار دهید تا فشار به حداقل خود برسد.
این نکات را نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید بهترین استراحت ممکن را داشته باشید
دارو را یک ساعت قبل از خواب مصرف کنیدتا دارو شما تا زمانی که به خواب می روید اثر کند.
زانوی خود را با استفاده از یخ بی حس کنید تا به تسکین درد کمک کنید.
از یک بالش گوه ای استفاده کنید، بالا بردن پا می تواند کمک زیادی به بالا بردن جریان خون در محل عمل شده کند.
خوردن مایعات را بعد از شام کمتر کنید. با محدود کردن مصرف نوشیدنی از عصر به بعد، باعث میشود در طول شب کمتر به دستشوئی بروید که به شما کمک میکند بهتر بخوابید.
سن مناسب برای تعویض مفصل زانو
سن مناسب برای تعویض مفصل زانو سوالی است که جواب کلی ندارد و پزشک برای هر شخص تشخیص میدهد که خوب است برای او یا خیر.به طور کلی، عمل تعویض مفصل اغلب بر روی بیماران بین 50 تا 80 سال انجام می شود. اما این بدان معنا نیست که بزرگتر یا جوانتر از این عمل منع شوند و جواب نگیرند.